sunnuntai 14. heinäkuuta 2013

Voimaannuttava viikonloppu

Tämä viikonloppu oli mahtava, siis mahtava! Olin luonnon äärellä molemmat kaksi päivää, järven rannalla. Lauantaiaamulla aloitimme seitsemän naisen (minä mukaanlukien) kanssa villalankojen kasvivärjäysrupeaman. Villat oli hommattu Virtain Villasta, minullakin niitä kaksi kiloa. Keräsimme pietaryrttejä (aka nappikukkaa) ja kultapiiskua, etukäteen olivat muut tuoneet nokkosia, maitohorsmia ja sipulinkuoria.

Yhteensä viisi pataa meillä porisi, pienimmässä niistä oli netistä tilattua krappijuurta sekä sinipuunkuorta. Nokkosella aloitettiin, jota ensin kiehutettiin tunti-kaksi. Sitten kasvit hus pois ja lientä jäähtymään. Mitattiin lämpötiloja ja vihdoin saatiin upottaa vedessä liotetut langat pataan lillumaan herra alunan kanssa, joka värille voimakkuutta antaa. Taas odotettiin oikeaa lämpötilaa ja "hulijuuteltihin" lankoja ja annettiin niiden olla padan uumenissa tunnin verran. Sitten nostettiin pois jäähtymään ja hetken päästä huuhdeltiin viileässä järvivedessä ja haettiin niille vielä etikkavedestä viimeinen silaus. Laiturin orsille kuivumaan vieri viereen lankoja tuli; niitä nokkosilla, nappikukilla, kultapiiskulla ja sekoituksilla värjättyjä. Päivän kulkuun kuului hyvää ruokaa, kahvia, hauskaa ja nauruntäyteistä oloa, mieletöntä fiilistä ja magiaa naisenergiaa! Illan tullen vielä uimaan hyiseen (kyllä, hyiseen!) järviveteen ja saunomaan, niin jo oli kellonympärys täynnä. 

Tänään vielä värjäys jatkui kellon puoliympyrän verran. Värjäsimme sateisessa säässä intoa puhkuen vielä sipulilla, kultapiiskun toisella kierroksella, lupiinin ja mesiangervon sekoituksella ja kauniilla sinipuulla. On kuulkaa niin mahtavaa puuhaa tämä, että olen ihan myyty ja kauppaan teille muillekin! Kokeilkaa, oikein totta!Kypsiä pietaryrttejä

Lähtötilanne ja kalpeat langat
Spagetit orrella
Lopputulos, niin kauniita lankoja! 
(klikkaa isoksi niin näet tekstit)
Jälkihuomautus: ylärivin vihertävät langat ovatkin 
lupiinin ja mesiangervon sekoitusta

8 kommenttia:

 1. Kauniita värejä on tullut luonnosta! Minäkin ihailen tuota sinipuun sävyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvassa tuo ylärivi näyttää kovinkin samanväriseltä, mutta kyllä niissä sävyeroja on. Tykkään myös sinipuusta ja tuo pietaryrtin vihreä on niin ikään herkullinen väri.

   Poista
 2. On kyllä vieläkin MIELETÖN fiilis tästä viikonlopusta - tätä lisää, ehdottomasti! Loistava porukka, upeat maisemat, hyvää ruokaa ja mielettömät noitakeitokset, josta loihdittiin toinen toistaan upeampia vyyhtejä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta turiset! Odottelen jo sun kirjoitusta!! Ja halajan päästä tsiigaamaan ne padat jotka löysit!

   Poista
 3. Voi, voi! Olen täällä kateudesta vihreänä! En ole koskaan kokeillut lankojen värjäämistä, mutta kovasti kiinnostaa! Nyt vaan odottelen, mitä kivaa keksit noista neuloa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sä tuut Maarit ens kesänä mukaan värjäyspäiville! Mulla on niin kaikenlaista mielessä mitä langoista vois tehdä, että ihan sormet syyhyää! =)

   Poista